Οι δύσκολες αλλαγές σε ωριμάζουν και σε εξελίσσουν

     Οι αλλαγές είναι μια σχεδόν αναπόφευκτη συνθήκη στη ζωή κάθε ανθρώπου, σε οποιονδήποτε τομέα κι αν συμβαίνουν. Θα μπορούσαν να χωριστούν σε εκούσιες, ακούσιες και ξαφνικές. Άλλες φορές αποδεικνύονται εύκολες και ευχάριστες και άλλες αρκετά δύσκολες κι επώδυνες. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται το άτομο όταν συμβαίνουν και από τις νέες συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει, σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία του. Είναι ένα σύμπλεγμα / σύνολο παραγόντων στη μέση του οποίου βρίσκεται το άτομο που πρέπει να τις διαχειριστεί. 
  Οι αλλαγές που αποδεικνύονται δύσκολες και επώδυνες, για τον οποιονδήποτε λόγο για τον καθένα, όταν συμβαίνουν, έχουν έναν παραπάνω λόγο στην περαιτέρω εξέλιξη του ατόμου σε σύγκριση με τις θετικές αλλαγές. Είναι ένα γεγονός το οποίο ακούγεται από επιστημονικούς κύκλους, ότι δηλαδή αυτού του είδους οι αλλαγές φαίνεται να εξελίσσουν περισσότερο ένα άτομο. Αυτό πιθανώς θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές ξεβολεύουν τόσο πολύ το άτομο, που το σπρώχνουν με έναν σχεδόν αναγκαστικό τρόπο να ανακαλύψει νέους τρόπους διαχείρισης των καινούριων προκλήσεων, συνθηκών και καταστάσεων και να αναπτύξει νέες πτυχές του εαυτού του που μέχρι τώρα αγνοούσε ότι μπορεί να έχει. Ενώ το ίδιο το άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι προβάλλει νέες και πιο δυναμικές στάσεις και συμπεριφορές, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες, που μπορεί να τον εκπλήξουν. Οι πρωτόγνωρες, ιδιαίτερες συνθήκες και τα εμπόδια των αλλαγών που δεν έχει ξανασυναντήσει, το οδηγούν αναπόφευκτα στην ανακάλυψη νέων παραγόντων που το βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των παραπάνω. Άρα, εφόσον ανακαλύπτει κάτι καινούριο μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, έστω κι αν αναγκάζεται να το ανακαλύψει δια της δύσκολης οδού, είναι ένα μεγάλο κέρδος για το ίδιο. Είναι ένα καινούριο εργαλείο το οποίο θα προσθέσει στη φαρέτρα του και θα μάθει να το χρησιμοποιεί αν και όταν το ξαναχρειαστεί στην πορεία του στο στίβο της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο πραγματώνεται πιθανώς η εξέλιξή του. 
  Οι δύσκολες αλλαγές συνεπάγονται δύσκολες εμπειρίες και οι δύσκολες εμπειρίες αποτελούν κατά έναν τρόπο "εργαλεία" επιβίωσης. Τέλος, θεωρώ πως κανείς δεν ωριμάζει πραγματικά αν δεν βγει και λίγο έξω από τη ζώνη ασφαλείας του. Δεν εξελίσσεται πραγματικά αν δεν ξεβολευτεί και δυσκολευτεί λίγο παραπάνω. Από την άλλη όμως, επίσης θεωρώ πως κάθε εμπειρία που βιώνεται ως δύσκολη και επώδυνη, για τον οποιοδήποτε λόγο για τον καθένα, πάντα του αφήνει πληγές που μένουν ως σημάδια, τα οποία θα κουβαλά μέσα του, ακόμα κι αν απαλυνθούν με το χρόνο, ακόμα κι αν δεν πονάνε πια κι  έχουν θεωρητικά ξεπεραστεί και έχουν μπει στο βιογραφικό του ως μαθήματα ζωής και "εργαλεία" επιβίωσης.

Σοφία Τ.






Σχόλια

Τα πιο διαβασμένα...