''Μεγάλα τραπέζια''

Είναι αυτές οι μέρες του χρόνου που έρχονται με την αφορμή μεγάλων θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων. Μέρες που μας φέρνουν πιο κοντά και μας βρίσκουν καθισμένους σε.. ‘μεγάλα τραπέζια’, τέτοια όπως τα ξέρουμε στην Ελλάδα,γεμάτα με λιχουδιές και κρασιά μα πάνω απ’ όλα με αγαπημένα πρόσωπα και καλή διάθεση.
  

Μία από αυτές τις ημέρες και η σημερινή ή μάλλον η χθεσινή (μετά τις 12 πια..) Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή για το Χριστιανισμό. Μετά από μία εβδομάδα κατάνυξης και νηστείας ο Έλληνας ξέρει πολύ καλά να γιορτάζει αυτή την ημέρα.

Τους περισσότερους θα τους βρει στα χωριά τους, θα μαζευτούν πολλοί συνήθως εκεί και θα 'ζωηρέψουν' τους ρυθμούς τους, τα τραπέζια ‘θα μεγαλώσουν’.. οικογένεια, συγγενείς, φίλοι κι ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα.. κι αν στον ουρανό υπάρχει κι αυτός ο φωτεινός ανοιξιάτικος ήλιος όλα μοιάζουν ιδανικά! Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για τον περαστικό γνωστό σου συγχωριανό που περνάει μπροστά από την αυλή και θα σε χαιρετήσει, θα καθίσει στο τραπέζι για λίγο ίσα για ένα κρασάκι και μια γρήγορη κουβέντα. Πλαστική καρέκλα, κρασιά, λιχουδιές που σε.. ξεγελάνε πριν τον οβελία, όπως και τσιμπολογήματα της τραγανής πετσούλας του καθώς στριφογυρνάει στο.. μαρτύριο της σούβλας του, και όλο και κάποιο παιδί σε τέτοιες μαζώξεις θα τριγυρνάει στην αυλή παίζοντας με το ξαδερφάκι που ήρθε από την πόλη. Θα ακολουθήσει καφεδάκι στο καφέ του χωριού με φίλους που μεγαλώσατε μαζί κι ίσως έχεις καιρό να δεις. Ξαφνικά τους χαιρετάς σχεδόν όλους και ανταλλάσεις ευχές γιατι στο χωριό όλοι γνωριζόμαστε!

 Πόσο ωραίες είναι αυτές οι μέρες, θέλουν παρεΐκη διάθεση και κέφι, ‘‘ουσίες’’ που κυλάνε στις φλέβες μας.. καμιά φορά θαρρείς πως τέτοιες μέρες ξέρει μόνο ένας Έλληνας να τις γλεντάει όπως τις αρμόζει.. ‘‘από την πρώτη μέχρι την τελευταία τους σταγόνα’’..

Σοφία Τ.

Σχόλια

Τα πιο διαβασμένα...